Výběr nejlepšího kuchyňského nádobí pro vaši domácnost
Ať už modernizujete svou kuchyňskou výbavu, zkoušíte nové recepty nebo se chystáte na velké vaření, je důležité mít po ruce správné kuchyňské nádobí. Vybrat si pánve a hrnce, které vyhovují vaší kuchyni a stylu vaření, však může být s ohledem na vývoj technologie nádobí a každodenní příval od mnoha značek náročný i pro profesionální kuchaře.
Je to důležitá investice, kterou chcete udělat správně. Nejlepší způsob, jak začít s výběrem dokonalého nádobí, je poznat své potřeby při vaření. Jak často vaříte? Vytvořili jsme tohoto praktického průvodce, který vám pomůže najít dokonalé kuchyňské nádobí pro váš domov.
Z jakého materiálu kuchyňské nádobí vybírat?
První věc, o které určitě při nákupu hrnců a pánví přemýšlíte, je materiál. Výběr materiálu pro vaše nádobí je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí, které musíte učinit. Níže se podíváme na materiály hrnců a pánví, ze kterých můžete vybírat.
Nerezová ocel
Nerezová ocel, která je odolná vůči skvrnám a korozi, je jedním z nejpopulárnějších materiálů pro nádobí. Nerezová ocel není sama o sobě dobrým vodičem tepla, ale potřebné vodivosti lze dosáhnout kombinací s jinými materiály.
Důležitou vlastností, na kterou je třeba si vždy dávat pozor, je, zda má nádobí zapouzdřené dno. Zapouzdřený nerez je nejen cenově výhodný, ale také mnohem lépe vede teplo. Nerezovou ocel lze také kombinovat s jinými materiály, jako je hliník a měď, aby se zlepšila distribuce tepla a vodivost.
Kromě toho nerezová ocel nevyžaduje pravidelné vymazávání olejem, jak je to typické pro jiné nádobí. Je to ideální volba pro každého, kdo hledá kvalitní kuchyňské nádobí, které nevyžaduje náročnou údržbu.
Litina
Nic nepřekoná všestrannost litinového nádobí. Můžete ho používat v troubě, na varné desce nebo na otevřeném ohni. Tento tlustý kov má robustní krystalickou strukturu, která je zárukou neuvěřitelné trvanlivosti. Litina také ve srovnání s jinými materiály odvádí lepší práci, když přijde na udržování teploty. Tento materiál udrží a zachová teplotu a kvalitu potravin, ať už se vaří pomalu, nebo rychle.
Hlavní nevýhodou litiny je, že se v dlouhodobém horizontu štěpí a rezaví. Potřením olejem a následným zahřátím se však vytvoří ochranná vrstva, která udržuje nádobí v dobrém stavu. Pokud je o litinové nádobí dobře postaráno, může svému uživateli zajistit mnoho let bezproblémového vaření.
Jelikož je litina náchylná ke korozi, nedoporučuje se uchovávat tekutiny v pánvi po delší dobu. Také je dobré po uvaření otřít litinové nádobí dočista a v případě potřeby pouze ručně umýt.
Hliník
Nádobí vyrobené z hliníku je nejen lehké, ale také dobrým vodičem tepla. Hliník je také levný a vyžaduje jen malou údržbu. Je ale bohužel náchylný k deformaci a promáčknutí, protože se jedná o lehký materiál.
Doporučuje se vyhnout se přípravě kyselých nebo zásaditých potravin na hliníkovém nádobí, protože kyselost v nich obsažená reaguje s hliníkem. Ihned po vaření také jídlo z hrnce vyndejte, aby se zabránilo vstřebání kovu.
Na co si dávat při výběru nádobí pozor
Nyní, když znáte nejběžnější materiály, ze kterých si můžete vybrat, je dalším krokem zjistit, na jaké další vlastnosti se při nákupu nádobí zaměřit.
Tepelná vodivost
Ne všechny kovy jsou dobrým vodičem tepla. Například litina je dobrým vodičem tepla, ale nerezová ocel ne. Nádobí s lepší vodivostí zajistí rovnoměrné vaření pokrmu. Bude také rychle reagovat na změny teploty, když snížíte nebo zvýšíte teplotu.
Reaktivita
Bez ohledu na typ nádobí, které si chcete vybrat, vaše zdraví je na prvním místě. Některé nádobí reaguje s jídlem a může způsobit vážné zdravotní problémy. Například hliník reaguje s kyselými potravinami, jako jsou rajčata. Takže, když uvaříte takové jídlo na hliníkové pánvi nebo hrnci, pozřete kov. Při výběru nádobí vždy dávejte pozor na reaktivitu.
Životnost
Některé nádobí zůstane v nejlepším stavu po celá léta, bez ohledu na to, jak často je používáte. Jedním z takových skvělých druhů kuchyňského nádobí je nerezová ocel.
Údržba
Musíte také vzít v úvahu potřebné množství péče. Nádobí je třeba udržovat ve špičkovém stavu. Pokud se vám nelíbí, že musíte každý večer před spaním leštit nádobí, bude spokojenější s možnostmi, které vyžadují malou údržbu, jako je litina.
Doporučení pro péči o kuchyňské nádobí
Nejdůležitější věc, kterou je třeba mít na paměti při péči o nádobí, je materiál použitý při jeho výrobě. Některé materiály vyžadují větší péči než jiné.
-
Litina vyžaduje malou údržbu. Proces, při kterém se na povrch nádobí opakovaně nanáší olej a zahřívá se, udrží toto nádobí v dobrém stavu po mnoho let. Po použití proto také minimálně čistěte.
-
Ušlechtilá ocel je nejjednodušší materiál na údržbu. Po použití stačí ručně vymáchat kus hadříku s mýdlovou vodu. Nepoužívejte žádné drátěnky, které by materiál poškrábaly nebo jinak poničily.
-
Hliník je náchylný ke změně barvy. Hliníkové nádobí můžete chránit před zbarvením tím, že ho na delší dobu namočíte do mýdlové vody. Můžete také použít houbičku z ocelové vlny k odstranění spálených potravin.
Projděte si naši rozsáhlou kolekci a objevte dokonalé nádobí pro své bydlení.